Zasady przechowywania mrożonek

Zasady przechowywania mrozonekPodczas mrożenia żywność traci do 30% witamin. Mimo to mrożenie pozostaje jednym z najlepszych sposobów utrwalania żywności i jest chętnie wykorzystywane w gastronomii. Odpowiednio przygotowane mrożonki zachowują walory estetyczne, a także smak i aromat świeżych warzyw i owoców. Aby jednak móc się w pełni cieszyć zaletami mrożonek należy pamiętać o zasadach ich prawidłowego przechowywania. W przeciwnym razie może się okazać, że zamrożone warzywa i owoce nie tylko stracą część ze swoich walorów, ale po rozmrożeniu okażą się niezdatne do użytku.

Zasady przechowywania mrożonek dotyczą także mrożonek, które przygotowaliśmy we własnym zakresie mrożąc nadwyżki owoców, warzyw czy ciasta do wypieku pieczywa.

Jak prawidłowo przechowywać mrożonki?

Przede wszystkim mrożonki powinno się przechowywać w stałej temperaturze – zmiany temperatury np. w transporcie mogą mieć negatywny wpływ na mrożoną żywność. Temperatura zalecana do przechowywania i transportu mrożonek powinna wynosić minimum -180C. Należy również pamiętać o tym, żeby żywności raz zamrożonej wielokrotnie nie odmrażać i nie zamrażać. Wielokrotne rozmrażanie może wpłynąć negatywnie na wygląd i teksturę produktu, jednocześnie zwiększając ryzyko rozwoju groźnych drobnoustrojów narażających naszych Klientów na zatrucie pokarmowe. Dlatego żywność przed zamrożeniem warto podzielić na porcje umożliwiające pełne wykorzystanie odmrożonego produktu. O czym jeszcze warto pamiętać?

Jak długo można przechowywać mrożonki?

Zasady przechowywania mrożonek dla gastronomii każą restrykcyjnie przestrzegać daty przydatności danego produktu do spożycia, co w przypadku mrożonek od dystrybutora oznacza przestrzeganie daty ważności wskazanej przez producenta na opakowaniu. W przypadku samodzielnie przygotowanych mrożonek dopuszczalny okres przechowywania produktów różni się w zależności do specyfiki produktu. Warto jednak mieć na uwadze, żeby mrożonek w gastronomii nie przechowywać tak długo, jak w przypadku wyrobów domowych.