Warzywa i owoce – świeże czy mrożone? Dlaczego mrożonki cieszą się tak nieprzychylnym PR-em?

Lokalni dostawcy w służbie restauracji i gastronomiiPodczas gdy w domach chętnie korzystamy z mrożonych warzyw i owoców, od restauracji i gastronomi oczekujemy głównie bazowania na produktach świeżych. Dlaczego? Przede wszystkim ze względu na walory smakowe, które powszechnie przypisuje się warzywom i owocom z segmentu fresh. Nie bez znaczenia jest również konsystencja. Część warzyw po rozmrożeniu traci na jędrności i sprężystości, co wyklucza ich zastosowanie w określonych potrawach. Tymczasem, nasze doświadczenia pokazują, że dobre mrożonki w niczym nie odstają od produktów świeżych, zwłaszcza kiedy poddaje się je obróbce termicznej. Dlatego z pełną odpowiedzialnością polecamy naszym odbiorcom zarówno świeże warzywa i owoce, jak i produkty mrożone.

Dlaczego niektóre mrożonki smakują źle?

Sekretem smaku mrożonych wyrobów ziemniaczanych, warzyw i owoców jest odpowiednio przeprowadzony proces technologiczny, i choć określenie „proces technologiczny” nie brzmi szczególnie zdrowo, poddawane są mu także świeże warzywa trafiające na nasze talerze. Chodzi tu o mycie, odsączanie, obieranie, krojenie oraz – w przypadku mrożonek – mrożenie warzyw. Bardzo duży wpływ na jakość mrożonych warzyw i owoców ma również sposób ich przechowywania i transportowania. Dlatego w mrożonki zaopatrujemy się wyłącznie u sprawdzonych producentów, którzy opanowali trudną sztukę konserwacji warzyw i owoców do perfekcji. Po rozmrożeniu ich produkty charakteryzują się świeżym smakiem i aromatem, oraz doskonałą strukturą i konsystencją, dzięki którym z sukcesami mogą być wykorzystane w większości dań na ciepło i deserów.

Mrożone warzywa i owoce jako alternatywa poza sezonem

Większość lokalnych produktów charakteryzuje się dużą sezonowością. Sezon na świeże warzywa i owoce to przede wszystkim wiosna i lato, jesienią oraz zimą większość z warzyw sezonowych pochodzi z upraw szklarniowych. To wiąże się z nieco innym smakiem, a czasami także kolorem warzywa oraz jego wyższą ceną jednostkową. Dlatego restauracjom i gastronomiom, którym zależy na oryginalnym smaku i aromacie warzyw sezonowych polecamy wysokiej jakości mrożonki, które powstają w szczycie sezonu z precyzyjnie wyselekcjonowanych warzyw i owoców o doskonałych walorach smakowych.