Warzywa i owoce: Krajowe czy importowane

Prowadząc działalność w branży gastronomicznej zwracamy szczególną uwagę na jakość surowców wykorzystywanych do przygotowywania potraw. Dotyczy to zarówno surowca serwowanego w postaci surowej, jak i warzyw i owoców, które poddajemy obróbce termicznej. Niestety jakość kosztuje i, aby zapewnić naszym Gościom tak samo wysoką jakość jesteśmy zmuszeni podnosić ceny naszych usług lub pracować po kosztach. Chyba, że zdecydujemy się na wybór tańszych odpowiedników lub całkowitą zmianę dotychczasowego menu.

Dlaczego importowane warzywa i owoce nierzadko są tańsze od krajowych?

Rosnące ceny surowca krajowego, przy jednoczesnych relatywnie niższych cenach surowca importowanego każą się nam zastanawiać, czy niższa cena warzyw i owoców z importu oznacza ich niższą jakość. W praktyce najczęściej nie, przy czym może się zdarzyć, że warzywa i owoce z importu będą miały niższą trwałość, w wyniku czego skróci się okres ich bezpiecznego przechowywania. Zacznijmy jednak od początku.

Relatywnie niższa cena warzyw i owoców importowanych jest najczęściej podyktowana niższymi kosztami ich produkcji. Paradoksalnie, krajowa produkcja warzyw i owoców jest w Polsce bardzo droga. Wynika to z liczby podmiotów uczestniczących w łańcuchu dostaw. Zanim warzywa i owoce wychodowane w polskim gospodarstwie dotrą do klienta końcowego przechodzą przez skup oraz hurtownie spożywcze. O ile hurtownie starają się nie narzucać na surowiec zbyt wysokiej marży, o tyle ceny dyktowane przez skup bywają różne. Zależy to od urodzajności, warunków pogodowych, ilości surowca oddanego do skupu oraz wielu innych czynników, na które jako firmy reprezentujące branżę gastronomiczną nie mamy wpływu. W przypadku surowca importowanego kosztów pośrednich jest mniej, stąd jego zakup jest bardziej opłacalny.

Na co zwrócić uwagę przy zakupie importu?

Na jakość surowca importowanego bardzo duży wpływ mają warunki, w jakich owoc czy warzywo było przechowywane i transportowane. Zbyt wysokie temperatury w procesie przechowywania czy transporcie, jak również uszkodzenia mechaniczne mogą powodować psucie się surowca. Dobra hurtowania oferująca surowiec z importu zwraca szczególną uwagę na to, aby klient końcowy otrzymywał towar w jak najlepszej jakości. Dlatego, jeśli uda się nam nawiązać współpracę z rzetelnym hurtownikiem bez obaw możemy zamawiać surowiec w korzystniejszej dla nas cenie.

W sezonie warto zwrócić uwagę na produkcję rodzimą. Bardzo często sezonowe warzywa i owoce są oferowane w dobrej cenie, a fakt, iż nie podlegały one długiemu transportowi wpływa dodatnio na ich smak i teksturę.