Szpinak źródło witamin

Choć szpinak na trwałe już zakorzenił się w polskiej kuchni, jego historia sięga dalekiej Azji. Uważa się, że ok. IX wieku Maurowie przywieźli aromatyczne zielone liście z Persji na Sycylię. Do dnia dzisiejszego jednak na 8 milionów ton szpinaku produkowanego rocznie w skali świata, aż 7 milionów pochodzi z Chin, Japonii, Korei i Pakistanu.

Szpinak – witaminy i wartości odżywcze
Szpinak jest warzywem niezwykle cennym pod względem odżywczym, a przy tym wyjątkowo niskokalorycznym. W 100 g zielonych liści znajdują się zaledwie 23 kcal i aż 3 g białka, a stosunkowo niska zawartość tłuszczu jest o tyle cenna, że składa się głównie z kwasów tłuszczowych nienasyconych omega 3. Ponadto znajdziemy w szpinaku – węglowodany błonnik i cukry.

Na uwagę zasługuje jednak przede wszystkim bogactwo witaminy A i K. Wystarczy zjeść 100-gramową porcję szpinaku, aby zapewnić sobie ponad 6-krotną zalecaną dzienną dawkę witaminy K i 188% zalecanej dawki witaminy A. Jakby tego było mało, szpinak zawiera również pokaźne ilości innych witamin m. in.: witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B4, B5, B6, i B9), witaminy C i E.

Skład mineralny również nie pozostawia dużo do życzenia. Szpinak jest przede wszystkim kopalnią manganu, ale także dość bogatym źródłem magnezu, potasu, żelaza oraz wapnia. W zielonych liściach znajdują się również minerały – cynk, fosfor, miedź, selen i sód.

Dodaj komentarz