Rodzaje opakowań do gastronomii

Opakowania żywności to wyroby przemysłowe projektowane i wykonywane w taki sposób, aby można w nich umieszczać towary spożywcze. Podstawowym zadaniem opakowań spożywczych jest ochrona żywności przed zepsuciem, w gastronomii opakowania dodatkowo chronią dania ciepłe przed przedwczesnym ostygnięciem i mogą stanowić jednostkę miary. Jakie rodzaje opakowań do gastronomii możemy wyróżnić?

Jednorazowe opakowania do gastronomii – serwowanie dań na wynos

Prowadząc lokal gastronomiczny posiadający w swojej ofercie dania na wynos musimy pamiętać o opakowaniach i naczyniach jednorazowych przeznaczonych do serwowania dań gotowych. W zależności od specyfiki naszego menu mogą to być zarówno opakowania o właściwościach termicznych – chroniące żywność przed szybkim wystygnięciem – jak i opakowania biodegradowalne. Talerze, tacki, kubełki to podstawowe naczynia, w których serwujemy dania na wynos. Mogą być wykonane z plastiku, styropianu lub materiałów ekologicznych.

W przypadku restauracji serwujących dania w formule fast-food niezbędne okazują się kartoniki na burgery i zapiekanki, rożki na frytki, opakowania na tortille czy koperty na kebaby. Opakowania te możemy dodatkowo spersonalizować, zamawiając opakowania ekologiczne z własnym nadrukiem.

Jednorazowe opakowania dla cukierni i ciastkarni – sprzedaż ciast na wynos

Warto pamiętać o tym, że w asortymencie opakowań dla gastronomii nie brakuje również wyrobów dedykowanych dla cukierni i piekarni oferujących sprzedaż ciast. Są to wszelkiego rodzaju kartony na pączki, ciasta i ciasteczka, a także torty. Eleganckie pudełeczka, papilotki i serwetki przyciągają wzrok klientów i podnoszą walory estetyczne oferowanych łakoci. Tutaj również możemy skorzystać z zalet opakowań personalizowanych.

W praktyce oferta opakowań dla gastronomii jest niezwykle szeroka i zróżnicowana, a jej stała dywersyfikacja pozwala na bezkompromisowy dobór systemu pakowego do każdego rodzaju serwowanych dań, także w cenionym przez Klientów wariancie eko.