Owoce sezonowe jako baza dla letniego menu

Dawniej to, co i jak jedliśmy było w dużej mierze dyktowane przez zmieniające się pory roku. Wiosna oferowała zielone nowalijki, lato słodkie i soczyste owoce, zimą nasze menu bazowało na warzywach i owocach nadających się do długiego przechowywania. W ten sam sposób funkcjonowały restauracje i hotele, których menu zmieniało się sezonowo. Rozwój technologii upraw, konserwacji i przechowywania w połączeniu z możliwością importu warzyw i owoców z różnych stron świata nieco zaburzył tę sezonową równowagę i sprawił, że na jakiś czas przestaliśmy doceniać owoce sezonowe i wykorzystywać ich potencjał. Obecnie w gastronomii obserwujemy zmianę tego trendu. Szefowie kuchni coraz częściej sięgają po produkty świeże i lokalne, a co za tym idzie produkty sezonowe i na ich bazie komponują przystawki, dania główne oraz desery.

Lato – sezon nie tylko na truskawkę

Największą popularnością na przełomie czerwca i lipca cieszą się desery z truskawkami… Biszkopty, desery lodowe z dodatkiem świeżych owoców, koktajle, truskawki w czekoladzie lub cukrze. Komponując kartę letnich deserów warto wyjść poza utarty schemat i zamienić truskawkę na inny regionalny i sezonowy owoc. To może być czereśnia, wiśnia, agrest, porzeczka, a później malina lub jeżyna. Prawdziwym fenomenem w kuchni może się okazać gruszka, która doskonale smakuje na surowo, jak i po obróbce termicznej. Sezonowe dania z gruszki lub z jej dodatkiem z pewnością przypadną do gustu gościom naszej restauracji czy hotelu.

Świeże owoce sezonowe dostarczają największej ilości witamin. Kuszą smakiem i teksturą, doskonale komponują się z aurą i co ważne, mogą być bez trudu zestawione z najbardziej pożądanymi owocami tropikalnymi np. w lekkiej sałatce, ponczu czy pucharku lodowym. Świeży owoc sezonowy to także doskonała baza dla produkcji cukierniczej i przetwórstwa spożywczego. Domowe przetwory z truskawki, agrestu czy czereśni z pewnością wzbogaciłyby ofertę naszego lokalu gastronomicznego, zwłaszcza jeśli budujemy wizerunek gastronomii opartej na nieprzetworzonych produktach oraz przetworach przygotowywanych w oparciu o tradycyjne receptury.

Gdzie szukać świeżych owoców?

Świeże owoce najlepiej zamawiać u sprawdzonych dostawców. Coraz z rzadziej mamy okazję współpracować bezpośrednio z sadownikami, dlatego warto znaleźć zaufaną hurtownię, która dba o jakość i zapewnia dostawy świeżych warzyw. Jednocześnie należy mieć na względzie fakt, że jakość i cena owoców sezonowych jest zależna od uwarunkowań pogodowych i nie każdego roku jest dobry sezon m.in. na popularną truskawkę czy jagody.