Limonka

Limonka, inaczej limetka, jest cytrusem z rodziny rutowatych, którego właściwości lecznicze i wartości odżywcze od dawna są doceniane w Azji, skąd prawdopodobnie pochodzi. Z Azji drzewka limonkowe zostały sprowadzone do Egiptu oraz innych regionów północnej Afryki przez kupców z Bliskiego Wschodu w X wieku. W XIII wieku Maurowie przywieźli limonki do Hiszpanii, dzięki czemu owoc ten rozprzestrzenił się w Europie południowej. Limonki trafiły do Ameryki najpierw w 1493 roku, podczas podróży Krzysztofa Kolumba, jednak na dobre zostały na Florydzie dopiero w XVI wieku, kiedy zostały przywiezione przez hiszpańskich kolonizatorów z Indii Zachodnich. Obecnie limonka uprawiana jest w strefie tropikalnej i subtropikalnej, przede wszystkim w Indiach, Meksyku, Argentynie i Brazylii, a także w Europie, Egipcie i na Florydzie.

Limonka – wartości odżywcze (w 100 g)

Wartość energetyczna – 30 kcal
Białko – 0,70 g
Tłuszcz – 0,20 g
Węglowodany – 10,54 g (w tym cukry: 1,69 g)
Błonnik – 2,8 g
Woda – 88,26 g

Minerały

Wapń – 33 mg
Żelazo – 0,60 mg
Magnez – 6 mg
Fosfor – 18 mg
Potas – 102 mg
Sód – 2 mg
Cynk – 0,11 mg

Witaminy

Witamina C – 29,1 mg
Tiamina – 0,030 mg
Ryboflawina –  0,020 mg
Niacyna – 0,200 mg
Witamina B6 – 0,043 mg
Witamina A –  50 IU
Witamina E – 0,22 mg

Dodaj komentarz