Awokado – Gruszka aligatora

Gruszka aligatora

Ze względu na swój kolor i chropowatą skórkę nazywane jest gruszka aligatora. Z kolei Aztekowie, sugerując się kształtem nazywali je „Drzewem jąder”. Dlatego też często owoc polecany był, jako afrodyzjak… Co jest takiego wyjątkowego w awokado, że szturmem podbija kulinarne salony w Europie? Maślane, gładkie awokado obfituje w witaminy – witaminę A, witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B6, B7 i B9), witaminę C, E i K, oraz minerały – cynk, fosfor, magnez, miedź, potas, sód, wapń i żelazo. Awokado dostarcza 18 aminokwasów łącznie, nie brakuje w nim także nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), a zwłaszcza kwasu linolowego, linolenowego i oleinowego, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Awokado zawiera więcej białka niż krowie mleko! Ponadto w tym owocu znajdziemy tłuszcze, węglowodany, błonnik i cukry. Nie dziwne zatem, że awokado określane jest „masłem Boga”.

Awokado – eliksir młodości
Uczeni z University Michoacana de San Nicolas de Hidalgo w Morelia w Meksyku udowodnili, że w awokado znajdują się antyoksydanty o wyjątkowych właściwościach przeciwstarzeniowych. Na czym polega ta wyjątkowość? „W przeciwieństwie do np. marchewek czy pomidorów, składniki awokado zwalczające wolne rodniki potrafią dotrzeć do mitochondriów, które odpowiedzialne są za rozwój i śmierć komórek” – informuje Daily Mail. Awokado ma szerokie zastosowanie w kosmetyce. Olej z nasion awokado ma właściwości regenerujące, wygładzające oraz opóźniające proces starzenia. Dodatkowo substancje chemiczne zawarte w awokado stymulują syntezę kolagenu, a dzięki zawartości witaminy A oraz E jest wspaniałym środkiem dla skóry, zarówno kiedy go jemy na surowo, czy też sporządzamy z niego maseczki na twarz czy włosy.

Dodaj komentarz